2012. október 11., csütörtök

Google Scholar, avagy azért egy piaci keresőben is vannak tudományos igények!

Kevesen vannak a beavatottak, akik ismerik a Google Scholar keresőjét. Pedig ha valóban tudományos igényességű cikkekre, honlapokra vagy publikációkra van szükségünk, ennél jobb helyet nem is találhatnánk.

Nyitó oldal
A kereső a scholar.google.com címen érhető el (de megkereshető hagyományos google keresővel is, ennek módjáról itt olvashattok), és ha mindent jól csináltál, akkor egy megszólalásig ugyan olyan kereső felületet kapsz, mint a google.

Itt is működnek azok a kereső parancsok, amelyeket az előző bejegyzésben ismertettünk. Tegyük fel tehát, hogy a tanulási stílusokról szeretnénk valamilyen anyagot gyűjteni, így beírjuk a keresőbe "learning style".

 Ha beírtuk, akkor tárul elénk a Scholar csodás világa. Láthatjuk, hogy a hagyományos, sima, normál (megfelelő aláhúzandó) google kereséshez képest azért itt egy kicsit másként dobja ki a találatokat. A legfontosabb részeket kiemeltem nektek.

Találatok a learning style-ra

Kezdjük a legelején. Láthatjátok, hogy a kereső felkínálja a lehetőséget a magyar nyelvű találatok megjelenítésére is, ezt azonban nem ajánlom, relatíve kevés magyar nyelvű anyag található fenn, de próba cseresznye...

Amit minden találat esetében érdemes azonnal megnézni, az idézetek száma. Ez azt mutatja, hogy hányan hivatkozták már le az adott könyvet, cikket. Általánosságban elmondható, hogy minél többen, annál hitelesebb a cikk. Persze azért ne feledd el, sok-sok évvel ezelőtt azt is mindenki tudta, hogy a Föld lapos!

A kapcsolódó cikkek link alatt további cikkeket találsz, amely valamilyen módon kapcsolódik a megjelenítetthez. Jó, ezzel most nem mondtunk semmi újat, de ez a funkció nagyon hasznos, ha irodalmat kell keresned egy témában.

Aztán a találatok elején jelzi, ha nem cikkel, hanem egy könyvvel van dolgunk. Ez azért fontos, mert teljes könyveket elég ritkán lehet találni a neten (legalábbis a világos oldalon), így azokat inkább a könyvtárban kell keresned. Amennyiben a találat nem könyv, hanem egy fájl, akkor a típusát a találat mellett találod, mint a képen a pdf-et.

A találatokat rendeztetheted időrendben, amennyiben mondjuk a legfrissebb információkra vágysz, sőt, bizonyos éveket ki is zárhatsz, ezeket a funkciókat legfölül találod meg.
A másik fontos rendezési elv a relevancia, azaz a szerint mutatja meg neked, hogy az adott találat mennyire releváns, hiteles, mennyire lehet benne megbízni.

Jó keresgélést!

PS.: beírtam magyarul is, elég szép számmal dobott ki találatot, tehát érdemes magyarul is keresni!

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése