2012. október 4., csütörtök

A hónap témája a google!

forrás: http://maggys-tagebuch.blogspot.hu/2012/07/google.html
"Google az én barátom és gyakran elbeszélgetünk, azokról a dolgokról, amiről halvány lila....sincs" - éneklem gyakran az én legjobb barátomnak a Micimackó dallamára. Mert hogy a google valóban sokszor a legjobb barátunk, ha tanulásról van szó, már csak azért is, mert az internet a demokratizálódott és decentralizált tudás fellegvára, gyakorlatilag minden és mindenki ott van, csak tudni kell a tömegből kivarázsolni. Na, és éppen ebben áll a google lényege és nehézsége.

Mert higgyétek el nekem, nem mindegy, mire hogyan és mivel keresel rá, a keresés technikája meghatározza a végeredményt. Pedig az internetet egyre többször kell egy tanulónak használnia forrásként, a hallgatókról pedig már nem is beszélek.

Szóval az október a google-é! Éjjjenéjjenéjjjen! Egy kicsit infós lett, lesz ez az ősz itt a SpekoPeden, de nem bánom. Azért sem, mert egyre inkább kikerülhetetlenebb a "gépezés" a tanulásban, mert azt gondolom, hogy ahelyett, hogy folyamatosan azon kesergünk, hogy a fiatalok mennyi értelmetlen időt töltenek el a gép előtt, sokkal inkább azzal kellene foglalkoznunk, hogy megtanítsuk őket az internet és a számítógép értelmes használatára (is).

A heti témánk nem más, mint a keresés!

Először a sikeres kereséshez kellenek azok a fránya kulcsszavak. Erről nem is mondok semmit, szeptemberben rágtam eleget  szemeteket ezzel a témával, tessék átismételni!

Amiről inkább írnék, hogy a google keresőben alkalmazható néhány egyszerű parancs, amivel konkretizálhatjuk a keresésünket, a valamivel pontosabb és a számunkra megfelelőbb találatért.

AND - tanulás AND speckoped
Ez a parancs arra szolgál, hogy csak azokat a találatokat jelenítse meg, amelyek a paranccsal összekötött összes szót tartalmazzák. Ugyanis alapvetően a google minden oldalt kidob, ami legalább az egyiket tartamazza.

OR - tanulás OR speckoped
Ez esetben azokat a honlapokat adja ki, amelyek vagy a tanulás, vagy a speckoped kifejezéseket tartalmazzák.

"dskfsdékfasdél" - "tanulási stílus"
Ha több szóból álló kifejezésre szeretnél keresni, mint amilyen a tanulási stílus, akkor tedd idézőjelbe. Ezt a google kereső úgy értelmezi, mintha az idézőjelben lévő kifejezés egy szó volna.

(x) - ("tanulási stílus" AND "tanulási stratégia")
Ez már egy keresési művelet, mit művelet, művészet. A zárójel megintcsak összetartozást fejez ki, tehát a példánknál maradva, olyan honlapokra kereshetünk rá, amelyek egyszerre tartalmazzák a tanulási stílus és tanulási stratégia szavakat. Ezt akkor érdemes alkalmazni, ha összetettebb keresési parancsot akarsz megadni. Ez különösen azokban az esetekben jön jól, mint amilyen a következő példa is.

-valami - ("tanulási stílus" AND "tanulási stratégia") - speckoped
Ez esetben minden olyan oldalt kidob, amely egyszerre tartalmazza a két keresett kifejezést, de nem tartalmazza a speckopedet.

A keresési tartományt szűkíteni is lehet, ha nem feltétlenül a teljes internet felhozatalból akarunk meríteni.
 intitle: ezzel a paranccsal a weboldalak címében kereshetsz, pl.: intitle:tanulas. Ekkor megkapod az összes olyan webhelyet, amelynek a címáben szerepel a tanulás szó.
 inurl: ugyan az, mint az előző, csak az URL címben keresgél. pl.: inurl:tanulas
 intext: az előzőekből következik, hogy ez az oldalak szövegeiben keresgél.
 inlink: egy honlapra (kulcsszóra) mutató linkeket jeleníti meg.
cache: megkeresi egy oldal másolatát, ha a Google valaha indexelte, mág akkor is, ha amúhy már nem hozzáférhető.
filetype: ebben az esetben fájltípusra kereshetünk rá. Mondjuk ha keresel egy a tanulási stílusról (miért ne) szóló ppt-t, akkor ezt írd be: "tanulás stílus" filetype:ppt.


További parancsokat találhatsz angolul a Wikipédia Google Hacking címszavánál.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése