2014. február 18., kedd

Az INSERT módszer

A munkám során sokat foglalkozom fiatalokkal, főként középiskolásokkal. A vitafoglalkozások során - ezek megtartása volna a munkám - olykor mindenféle forrásokkal dolgozom. Ez logikus is, elvégre az ember csak olyasmiről tud vitázni értelmesen, amiről rendelkezik minimális információval, mi pedig általában olyan témákat dolgozunk fel, amelyekről a kamaszoknak nem sok ismeretük van: munkaerőpiac, vállalkozói készségek, közgazdaság…stb. Érthető, ha olykor forrásokat adok nekik a vitához.

Viszont azt tapasztalatom, hogy többen sokadik olvasásra sem értenek meg egy egyszerű cikket. Élnék a gyanúperrel, hogy hasonló módon nehezen boldogulnak a törikönyv vagy a magyar tankönyv szövegeivel is.

A Nemzetközi Olvasástársaság (IRA), mert ilyen is van, kidolgozott egy komplex programot, ami segíti a fiatalokat az olvasásban. Ebben a programban található egy INSERT technikának nevezett trükk is. Kicsit ijesztő a neve (Interactive Noting System for Effective Reading and Thinking), annak ellenére, hogy elég egyszerű:

Olvasás közben a margón jelezd, hogy az olvasott infromáció hogyan viszonyul az eddigi ismereteidhez! Tádááám! Ennyi.

Részleteiben.
Tegyél egy pipát oda és akkor, ha a szövegben olvasott információ megegyezik azzal, amit már eddig is tudtál. Tegyél egy minusz jelet oda, ami ellentmond az előzetes ismereteidnek. Használj egy plusz jelet, ha új információt olvasol, amit eddig nem tudtál, és kérdőjelet annak kifejezésére, ha az olvasott további kérdést vet fel benned.

Mit várhatsz ettől?
1. Kevesebb olvasást követően is képes leszel többet megjegyezni a szövegből.
2. Könnyebben meg fogod érteni az összefüggéseket, mert folyamatosan azon fogsz gondolkozni, mit tudtál már korábban is erről a témáról.
3. Könnyebben tudsz majd saját véleményt, álláspontot megfogalmazni a témáról, mert kritikusan olvasol.
4. Dolgozat vagy felelés előtt gyorsabban tudsz majd tanulni, ráadásul pontosabban tudod majd felidézni a tanultakat.

Itt találsz egy összefoglaló ábrát a jelekről:



------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek lájkold a facebook oldalon. Így tudom meg azt, milyen témáknak örültök igazán! Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése