2012. december 7., péntek

A grafikon

Folytatva tehát a november hónap témáját decemberben, kerüljön a terítékre a grafikonok olvasása és készítése.

Hogyan olvasd a grafikon?
Bocsánat, ha nagyon szájbarágós leszek, de kezdjük a legelején. A grafikonnak van két tengelye (optimális esetben egy függőleges és egy vízszintes), illetve maga a grafikon. Fontos alapelv, hogy a grafikonokból (hacsak nem egészítik ki táblázattal, esetleg írnak bele számadatokat is) nem tudsz pontos statisztikákat kiolvasni, csak trendeket, folyamatokat.
Lássunk is egy klasszikus példát. Amit láttok, egy befektetési cég (nevét fedje jótékony homály) eltérő típusú beruházási portfolióinak éves hozamai.

1. lépés - Mi a grafikon címe?
Ennek most nincs, a honlapon, ahol találtam, visznt volt már cím, melyet meg is adtam a bevezetőben.

2. lépés - Mit mutatnak az egyes tengelyek?
Ha megnézed, akkor vagy található az egyes tengelyek mellett felirat cimke, vagy a tartalom magától érthető. Ilyen ez a grafikon is, ahol az alsó tengelyen az éveket látjuk. A függőleges tengely akár homályos is lehetne, de a címből tudjuk, hogy az egyes portfoliók hozamait látjuk, így erős magabiztossággal gondolhatjuk, hogy ez volna a hozam maga százalékos arányban. Tehát ha nem tudod, mit jelent a tengely és még cimke sincs, akkor segít a cím!

3. lépés - Van-e jelmagyarázat? Ha igen, mit árul el?
A jelmagyarázat lényege, hogy minden egyéb fontos információval ellásson, ami a grafikon értelmezéséhez szükséges. Jelen esetben azt mutatja meg, mely vonal melyik portfolió típust mutatja.

4. lépés - Tedd fel  kérdés: mit is látok én itt voltaképpen?
Ez a kérdés segít abban, hogy leellenőrizd, mennyire értetted meg a grafikont. Ha meg tudod válaszolni egyetlen mondatban, akkor érted. Ha nem, akkor még gondolkozz el rajta vagy kérj segítséget.
A példánknál maradva ennél a következő dolgot látjuk: Hogyan alakult az egyes befektetési portfolók hozamai az évek során egymáshoz képest.

5. lépés - Figyeld a trendeket! Hogy mit?
Mit érdemes megfigyelni egy grafikonon? Nos egy grafikon tud a) növekedni, b) csökkenni, c) stagnálni. Mikor növekedett? Mikor csökkent? Mikor stagnált? Vannak csúcs- és mélypontok. Hol, mikor?
Aztán két grafikon tudja egymás metszeni. Mit jelent a metszéspont? Mi történt ott? Pl.: 1998 és 1999 között a három grafikon metszi egymást. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben a három befektetési típus azonos mértékű hozamot produkált. Ez az év egyben forduló pont volt a "növekedési portfolió"-val rendelkezők számára, mert elkezdett növekedni a hozamuk.
Aztán többgrafikon nemcsak metsző lehet, hanem párhuzamos is. Ilyen esetekben azonos trendeket figyelhetünk meg, csak éppen eltérő szinten. Pl.: 2004-et követően minden befektetés hozama azonos mértékben csökkent (egyformán meredeken lejtenek a grafikonok).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése