2012. január 9., hétfő

Az év első bejegyzése...

...kicsit sokat váratot magára, de remélem, megbocsátjátok nekem. Mentségemre váljon, hogy kiderült, a képzésem részeként teljesítendő fél éves terepgyakorlatot Németországban teljesíthetem, e mellett egy cikket is írtam kedvenc témámról, a gondolattérképekről...tehát a blog hanyagolása ellenére is produktív voltam.

A "Felkészülés a vizsgaidőszakra" sorozattal sok - remélem - hasznos tanulási technikát osztottam meg olvasóimmal. A sorozat alapú blogolás úgy tűnik jó módszer, sokan olvasták a bejegyzéseket, ezért most egy újabb sorozatba kezdek.

A SpeckoPed 2012-es, második évadjában a tanulási problémákat állítom a blog középpontjába, magyarán minden egyes bejegyzésben egy életszagú és -szerű problémás helyzetre igyekszem megoldást találni.

Tehát a hét tanulási problémája: nem értem, amit olvasok, mert tele van olyan szavakkal, amelyeknek a jelentését nem tudom/értem!

Az egyik lehetséges megoldás, ha hipotézist alkotunk, mit jelenthet az ismeretlen szó. Tekintsük a következő példamondatot: Az emberek többsége igyekszik egyfajta mezomorf testalkatot elérni. Mit jelenthet tehát a mezomorf kifejezés?
Ha egy könyvtárban, vagy otthon a számítógép előtt ülnénk, akkor a legegyszerűbb megoldás az volna, ha elővennénk az értelmező kéziszótárt. Azonban vannak helyzetek, amikor mindez lehetetlen. Hogyan lehet tehát kikövetkeztetni a jelentés?
Az egyik legelemibb és legegyszerűbb megoldás, ha a szó bizonyos tényezőjéből kikövetkeztetjük a jelentését. Megfigyelési szempontok:
1. Összetett szó-e? Ha igen, akkor milyen szóelemeket vélek felfedezni benne? (mezo- és -morf) Ismerem-e ezek közül bármelyiket? Én összesen annyit tudok, hogy a -morf jelentése 'forma, alak'.

2. Milyen szerepet tölt be a mondatban? Tárgy? Ige? Jelző? Mire vonatkozik? Minek a jelzője?Minek/kinek a birtoka? A mezomorf a testalkatra vonatkozik, jelző, tehát arra ad választ, hogy "milyen testalkat?"

3. A szövegkörnyezet mit árul el róla? Ez esetben úgy gondolkodom, hogy az "igyekszik (...) elérni" arra utal, hogy ez valami pozitív jelentéssel bír. Ezek szerint a mezomorf testalkat valami jó dolog, amiért küzdeni kell.

A következő lépésben felállítok egy hipotézist arra vonatkozóan, hogy mit jelenthet ez a szó. A példánknál maradva a mezomorf lehetséges jelentése: sportos, idális.
Ellenőrizzük le a hipotézisünket úgy, hogy behelyettesítjük az idegen kifejezést a hipotetikus jelentéssel: Az emberek többsége igyekszik egyfajta sportos/ideális testalkatot elérni. Értelmes így is a mondat? Igen? Nem?

Ami fontos, hogy ez a módszer nem alkalmas arra, hogy nagyon pontos definíciókat és értelmezéseket adjunk, viszont segít, ha egy-egy idegen kifejezés miatt akadunk meg a szövegben. Ha ennél is pontosabb kell, akkor irány a szótár!









....Ééééés a megoldás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése