2011. december 14., szerda

Felkészülés a vizsgaidőszakra V. - a tanulási stílus jelentősége

Egy kissé megkésett ez a bejegyzés, de szerencsére "csak" az utolsó szorgalmi héten járunk, tehát a nagy megpróbáltatások előtt jut el ez is hozzátok. Mielőtt belevetném magam a témába, azért had mondjam el, mennyire jól esett, hogy a hiányzó bejegyzés ellenére kétnaponta meg-meg látogattátok a blogot (gondolom újabb hasznos bejegyzéseket keresve), ezek szerint van a Speckopednek létjogosultsága. De legyen elég az érzelmességből, jöjjön a lényeg!

Had meséljek el egy történetet. Egy ismerősömmel elmentünk egy Quimby koncertre a MüPába. Tudjátok, diákigazolvánnyal a legfelső karzatra, állójeggyel 300 ft-ért. Mivel kissé későn mentünk fel, ezért nem jutott hely a korlátnál, így leültünk. A koncertből alig láttunk valamit, viszont minden hangot kiválóan. Az ismerősöm nagyon jól szórakozott, élvezte a zenét, a hangulatot még akkor is, amikor nem tudta a dalok szövegét. Én azonban unatkoztam annak ellenére, hogy a koncert jó volt. S bár nem számítok különösen nagy Quimby rajongónak, azért ezen meglepődtem. Miért unom magam egy koncerten?! Innentől kezdve már nem is a zenére figyeltem, hanem arra, miért unatkozom ennyire. Végül - nem sokkal a koncert előtt - megfogalmaztam magamban a választ: mert pusztán a hang nem elég. Látnom is kell!

Azért meséltem el nektek ezt a történetet, mert jól tükrözi, miért nem mindegy, hogy az információkat milyen csatornán kapjuk. Számomra azért volt unalmas egy izgalmas koncert, mert hallás alapján minőségileg és mennyiségileg is kevesebb információt tudok feldoglozni, mintha a látásomon vagy tapintásomon keresztül. Ugyan az a koncert lehet nagyon unalmas, érdekes, de akár katartikus is annak függvényében, hogy látjuk, halljuk vagy részt veszünk benne (pl.: kimehetünk a színpadra). Éppen ez a helyzet a tanulással is: annak függvényében, hogy milyan csatornákon kapjuk az információkat, nagyon eltérő teljesítménnyel jegyezzük meg őket. Természetesen minden ember esetében más és más csatorna a domináns, és ezt nevezzük tanulási stílusnak.

Fontos tehát tudnod, neked milyen a tanulási stílusod, mert ezen a csatornán keresztül fogsz a legeredményesebben tanulni. Természetesen sok féle felosztás létezik, a szerint, hogy a különféle kutatók éppen milyen szempontokat vizsgáltak. Nézzük ebből néhányat.

1. Társas szempont.
a) Egyedül. Azt hiszem ezt nem kell különösebben magyarázni. Ha ilyennek gondolod magad, akkor eszedbe ne jusson szólni a haveroknak egy-egy zh előtt!
b) Társas. Ez is elég egyértelmű. Van, aki másokkal tud a legjobban tanulni. Érdemes ezt kihasználni, tehát ha ilyen embernek ismered magad, akkor lehet a tanulás egy közösségi esemény!

2. Irányítás módja
a) Szukcesszív. Az ilyen tanulási stílussal megáldott ember az apró lépések embere. Nem összetett, nagy és komplex feladatokban erős. Ha ilyennek érzed magad, akkor érdemes fejben és/vagy írásban a nagyobb feladatokat kisebb egységbe szervezni. Ez egy kisebb önbecsapás, de hasznos, ha így jobb tudsz lenni!
b) Szimultán. Éppen ellenkezője a szukcesszívnek, tehát az ilyen típusú ember a nagy, bonyolult és komplex feladatokat kedveli. Aki ilyennek érzi magát, az a zh helyett válasszon inkább beadandót vagy projekt feladatot, már ha teheti.

3. Feladatmegoldás módja
a) Reflektív. Az ilyen emberek szeretik a válaszaikat alaposan végiggondolni, megfontolni, ők, a fontolva haladók. Aki ilyen embernek ismeri magát, figyeljen oda, hogy egy ponton túl már nem éri meg tovább gondolkozni, hanem döntést kell hozni! Ügyeljen a határidőkre.
b) Impulzív. Az ilyen emberek az előbbi tökéletes ellentéte, ők a hamariak, akik gyorsan és könnyen hoznak meg döntéseket, választanak témát...stb. Hátránya, hogy könnyen átcsaphatnak felületességbe és meggondolatlanságba. Ezért mindig figyelmeztessék magukat, hogy azért a dolgokat olykor át kell gondolni. Mivel én is ilyen típus vagyok, ezért elárulom az én trükköm: sokáig hordtam egy cetlit a táskámban a következő felirattal: Az első válaszod legyen mindig "Ezt meg kell még gondolnom"!

4. Érzékelési modalitás szerint
Talán ez a legközismertebb felosztás.
a) Auditív. Az ilyen emberek a legkönnyebben a hallott információt jegyzik meg. Ők azok, akik nagyon szeretnek telefonálni. Az ilyen emberek jobb, ha odafigyelnek az órán (sajnos a legtöbb órán leginkább ez a csatorna dominál), mert onnan sokat képesek megjegyezni. Egy másik trükk lehet a tananyag felmondása mondjuk mp3 lejátszóra (ilyet ma már minden kütyü tud, azt hiszem) és újbóli meghallgatása mondjuk villamoson, buszon utazva vagy akár otthon.
b) Vizuális. Ők azok, akik képekben, grafikonokban és ábrákban a legerősebbek. Nem feltétlenül emlékeznek egy-egy információra, de azt mindig tudják, a könyv melyik oldalán volt, milyen képek voltak körülötte! Nekik javasolt a sokszínű kihúzó használata, gondolattérképek, infografikák készítése.
c) Takitlis-kinesztetus. Ahogy egy ismerősöm mondta volt, ők az eladók rémei, a "tapizós vásárlók"! Az ilyen emereknek a tapintásuk a kifinomult. A tanulásban akkor a legsikeresebbek, ha abban részt vehetnek, átélhetik és eljátszhatják. Én például gyakran úgy tanulok, hogy szerepet játszom, úgy csinálok, mintha tanár lennék és tanítanék. A szerep átélésével együtt jár az is, hogy a "letanított" anyagot meg is tanulom. A szerepjátékon túl nekik is nagy segítség lehet a gondolattérkép, az inforgrafikák és a társas környezet a tanulásban.

Természetesen ezek nem merev kategóriák, a valóság mindig színesebb. Optimális esetben minden csatornánkon, és minden feladathelyzetben és formában képesek vagyunk az információfeldolgozásra. A tanulási stílusunk valójában inkább arról szól, milyen formában és környezetben tudjuk ezt a leghatékonyabban megtenni. Tehát az egyes kategóriák nem zárják ki egymást!

Oktató film a tanulási stílusokról angolul:Inforgrafika a tanulási stílusokról angolul:

Néhány oldal, ahol megtudhatod, hogy milyen a Te tanulási stílusod:
Felvi.hu - ehhez sajnos regisztrálni kell, de több izgalmas teszt is kitölthető, a teljesség igánye nélkül: tanulási szorongás, pályamotivásió...stb.
Buczkóné Pásztor Melinda oldala - ez kevésbbé igazán online, de a lényeg ott van!
 Gyarmathy Éva honlapja - itt doc fájlok formájában található meg, több változat is.
 Katona Nóra oldala:
Kiss László leírás és teszt - kicsit tudományosabb

Angol nyelvű oldalak:
Learning Styles Online
 2 perces teszt
Index of Learning Style
 Leatning Styles - több is, mint teszt, oktató anyagok is vannak benne

Ha találsz te is valamilyen érdekes vagy hasznos tesztet, ami tanulási stílushoz kapcsolódik, akkor kérlek, tedd közkinccsé komment formájában! Jó tanulást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése