2011. szeptember 19., hétfő

Gondolattérkép, avagy térképezzük fel a gondolatokat!

Elolvasgatva az eddigi bejegyzéseimet, azt látom, hogy nagyon elméleti irányt kezd venni a blog. Ami persze nem feltétlenül baj, leginkább mindig az aktuális héten ért impulzusok alapján választom ki, miről írok. Ez most sincs másképp. Persze mielőtt bármit is leírnék az eheti gondolataimból, azért el kell mondanom, hogy nem véletlen a témaválasztás. A múlt héten engem is elért a tanévkezdés az ELTE-n, és ebben a szemeszterben van egy kurzusom, ami az infokommunikációs eszközök használatáról és alkalmazásáról szól. Méghozzá (gyógy)pedagógiai szemmel! Szóval az eheti témaválasztó impulzus is elért, így ebben a bejegyzésben egy gondolattérképeket készítő honlapot mutatok be.
Tudom, hogy ilyen és ehhez hasonlóakkal telis-teli az internet, a választásom egyrészt önkényes, másrészt praktikus, ugyanis én ezt a programot használom, erről tudok mesélni. Ebben a bejegyzésben még újítok is egyet, ugyanis megkérek minden Olvasót (nagybetűvel!!!), ha tud vagy ismer hasonlóan jól használható mindmap oldalt, akkor ossza meg velem, velünk, egy komment formájában!

De kezdjük ott, mi jelentősége van a gondolattérképnek és miért ajánlott készíteni őket? A gondolattérkép, avagy leánykori nevén mindmap, voltaképpen egy vizuális megjelenítési mód. Lényege, hogy szavakat, fogalmakat, kifejezéseket írunk fel és helyezünk el egymás relációjában, magyarán, ami összetartozik, azt összekötjük, ami következik egyikből vagy másikból, azt szintúgy. Ha ügyesek voltunk, akkor a végeredmény egy kusza, fogalmakkal teli ábra. Talán ez a gondolattérképek egyik nagy hátránya ha papír alapon készítjük őket, a papír sajnos nem bővíthető és nem is végtelen, a gondolatok pedig gyakran túlnőnek rajta. Éppen ezért előnyös olykor a cibertér adta lehetőségekkel élni!
Gondolattérkép szinte bármiről és bármilyen alkalomra készíthető. Egyszer részt vettem konferencián, ahol ppt prezentáció helyett az előadó gondolattérképet hozott magával. Az előadáson a gondolattérkép azért volt hatásos, mert ellentétben a ppt-vel vagy prezi-vel, itt ami elhangzott, az fenn is maradt, az előadás végén pedig minden szépen rendszerben látott a tisztelt közönség.
A gondolattérkép készítésének több célja is lehet. Először is kiváló lehetőség arra, hogy egy adott témából összegyűjtsük a gondolatainkat. Ezt akkor célszerű alkalmazni, ha éppen egy új témával dolgozunk. Ezt különösen ajánlom azoknak, akiknek tanulási nehézségei vannak, ugyanis az új ismereteket mindig könnyebb elsajátítani, ha a meglévőket egyszer előtte áttekintettük. Aztán akkor is jól használható, ha éppen új anyagok kell megtanulnunk. Ez esetben azt emelném ki, hogy könnyebben sajátítható el az új tananyag, ha azt nem csak elolvassuk, hanem egy vizuális rendszerbe is beillesztjük. Sőt, a kettő akár keverhető is, tehát meglévő ismereteinket aktiváljuk, majd az újakkal kiegészítjük azokat. Ez különösen nagy segítség lehet azoknak, akiknek problémát okoz egy megtanulandó szöveg megértése. Ettől nem tér el különösebben, inkább csak fel szeretném hívni rá a figyelmet, hogy a gondolattérkép alkalmas a szakirodalmak feldolgozására is. Én is ezt a technikát alkalmazom a szakdolgozatomhoz. Ami ennek az előnye, hogy a különféle, de azonos témájú szakirodalmakat egy ábrában lehet megjeleníteni, így könnyebb bizonyos ellentmondások, párhuzamok...stb. észrevétele, rendszerezése. És végül a gondolattérkép jó segítség akkor is, ha nem feldolgozni, hanem alkotni kell egy szöveget. Egy gondolattérkép formájában összegezzük azokat az ismereteinket, gondolatainkat, amikről írni szeretnénk. Az így elkészített térkép alapján könnyebben felépíthető egy strukturált, jól felépített szöveg, ráadásul segít abban is, hogy elkerüljük a felesleges kalandozást.

De akkor lássuk a honlapot! A honlap elérhető a www.mindmeister.com oldalon. A használathoz regisztráció szükséges, ami lehet fizetős vagy ingyenes. Kicsit cseles, mert elrejtették a lap alján. Kattincs a 'See Plans & Princing' linkre alúl, ahol megjelennek a választható csomagok. Az ingyenes használat egészen alul található 'Basic' néven. A regisztrációhoz e-mail címre és a nevünkre van szükség. A regisztrációs link aktiválása után, ami a postafiókunkba érkezik, el is kezdhetjük a mindmapinget!
Új térképet a 'New Mind Map' linkre kattintva nyithatunk meg. Az egérrel is elhelyezhetjük a fogalmakat, szavakat, de beépítettek néhány hasznos billentyűparancsot is. Ha rákattintunk egy szóra (a kijelölést a keret megvastagodása jelzi) és nyomunk egy Tab gombot, akkor új ágat nyithatunk. Az Enterrel pedig a szóval egy szinten új szót írhatunk be. A Del itt is töröl, Ctrl+S pedig ment. Érdemes gyakran menteni, nekem ugyanis olykor lefagy a honlap és olyankor az utolsó (automatikusan is) mentett állapotot tudjuk csak behozni. A szerkesztő felületet a 'My Maps'-re kattintva hagyhatjuk el.
A jobb oldalon található 'Properties' ablakban különféle hasznos funkciók találhatóak. Ilyen a jegyzet készítés, amit a sárga szövegmezőben végezhetünk el. Ennek lényege, hogy egy-egy szó "mögé" jegyzetet készíthetünk, pl.: definíció, magyarázat...stb. Ha alul a 'Notes' melletti fülre, a 'Links' kattintunk, akkor a szóhoz egy linket rendelhetünk (szintén hasznos lehet), de egy újításnak köszönhetően további lehetőség egy fájl csatolása, vagy további teendők leírása (határidővel, megosztás esetén felelőssel együtt.)
Eggyel felette az ablakban az ikonok és szimbólumok sávja található. Ezekkel színesebbé és érdekesebbé tehető a térkép, ráadás a különféle ikonok figyelemfelkeltőek. Legfölül pedig a szövegszerkesztő funkciókat találjuk.
Még egy érdekes dologra hívnám fel a figyelmet, a felső menüsorban található egy nyíl a végén ki körrel. Ha kijelölve tartunk egy szót és rákattintunk, akkor nyilat tehetünk egy tetszőleges másik szóhoz (mint a képen a 'segít a tanulásban'-tól a 'tanulás'-ig). Ennek értelme, hogy a különféle ágon található szavak és fogalmak közötti összefüggéseket is meg lehet jeleníteni. Sőt, a nyíl színe meg is változtatható! :)
Az alsó menüsor is tartogat izgalmakat. A többség egyértelmű, említésre méltó a 'Share' funkció, aminek segítségével megosztható a gondolattérkép másokkal. A megosztás lehet egyszerű, ez esetben az illető látja, vagy szerkesztői, amikor bele is tud írni. Kissé jobbra tőle, látható egy négyzetből kimutató nyíl ikon, amellyel néhány beállításon variálhatunk. Itt át tudjuk állítani a témát, így is egyénibbre szabva a gondolattérképet. Továbbá itt található a 'Print' funkció is. Elvileg nem lehet lementeni a térképet, DE! (imhol egy trükk), ha rákattintasz a nyomtatásra, akkor pdf fájlt konvertál belőle, és az egyben el is menthető! :)

Tehát használjátok bátran, mert felhasználó barát, könnyen kezelhető és sokat segíthet a tanulásban. Hátránya talán az ingyenes verzióban limitélt mindmap mennyiség, ha elértük a plafont, akkor vagy fizetünk vagy törölnünk kell. Tehát várom kommentekben ilyen és hasonló honlapokat, akár előnyökkel-hátrányokkal együtt!




1 megjegyzés:

  1. http://www.xmind.net/ ez a program ingyenesen letölthető. :)

    VálaszTörlés