2014. február 15., szombat

Könyvajánló - Johnny Ball: Gondolj egy számra!

Azt hiszem könyvajánló még nem volt a blogon. Ennek oka, hogy sajnálatos módon kissé szegényes a magyar nyelven elérhető, tanulással, tanulási technikákkal foglalkozó könyvek kínálata, nyugodt lélekkel pedig még ennél is kevesebbet ajánlhatok, mert szinte mindegyik szürke, uncsi és elég messze áll mindentől, amitől egy mai középiskolás lázba jön.

Izgalmas kivétel ez alól Johnny Ball könyve, a Gondolj egy számra, izgalmas barangolás a számok birodalmában, amely ugyan szintén nem a kamaszokat célozza meg, hanem a gyerekeket, azonban mindenkinek csak ajánlani tudom.

Olyan titkokba avat be bennünket a szerző, mint hogyan szoroztak az egyiptomiak (nagyon bonyolult módon, ezért ha lehetett, kerülték az ügyet), vagy hogy Mezopotámiában a metakórákra kockás (hivatalos nevén négyzetrácsos) füzet helyett egy nagy adag zsinget kellett vinniük a nebulóknak.

Azt is megtudhatjuk, hogy a római számok nemcsak a ma emberének okoznak gondot (Lali fél órája hunyorogva áll a Vajdahunyad vár előtt és próbálja kisilabizálni, mikor is épült), hanem maguk a rómaiak is nehezen boldogultak velük. A középkori Európa éppen ezért nem volt a matematika fellegvára, egészen addig, amíg az arabok (!) meg nem mentették az öreg kontinenst, és el nem hozták nekünk az arab (helyett indiai) számokat, ezeket használjuk ma is.

A HVG Könyvek gondozásában megjelent kiadványt bátran tudom ajánlani nemcsak kicsiknek, hanem a köregyenlettől és sinustételtől megfáradt nagyoknak is, mert képes arra, amire a metakóra ritkán: megmutatja, hogy a matematika érdekes, vicces, színes, de mindenek felett nagyon is életközeli tudomány. Így talán a köregyenlet is másképp néz ki!

Jó olvasást!

------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek lájkold a facebook oldalon. Így tudom meg azt, milyen témáknak örültök igazán! Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése