2014. március 3., hétfő

Gondolatok a páros tanulásról

Van, hogy egyedül nem megy. Sokan szenvednek attól, hogy egyedül nehezen veszik rá magukat a tanulásra, folyamatosan pótcselekvéseket keresnek maguknak: rendrakás, mosogatás, most elkészítek egy szendvicset, csak lecsekkolom a facebook profilomat…stb.

Forrás: edudemic.com
A páros tanulásnak komoly előnye van a magányossal szemben. Egyrészt sokkal motiválóbb, mint egyedül tanulni. Másrészt könnyebben lehet tanulni, ugyanis ha valamit nem értesz, akkor a párod elmagyarázhatja, ami általában érthetőbb, mint a tanári magyarázat. (Biztosan jártál már úgy, hogy valamit nem értettél és egy osztálytársad elmagyarázta, és nem értetted, hogy eddig ezt miért nem értetted, amikor a tanár magyarázta. Na erről van szó!)

Két trükköt mutatok meg, ami szerintem páros tanulásnál nagyon jól tud működni.

Kistanár
1. Mindketten elolvassátok az adott tananyagrészt.
2. A páros egyik tagja ezt követően saját szavaival összefoglalja az olvasottakat, mintha megtanítaná a másiknak. (Innen a technika neve.)
3. A páros másik tagja ezt követően kérdéseket tesz fel, amire a "kistanárnak" válaszolnia kell.
Erről a trükkről készült már korábban egy összefoglaló kép a SpeckoPed facebook oldalán.

Kérdéskártyák
1. Mindkettel elolvassátok a megtanulandó anyagot.
2. Mindketten tanuló kártyákat készítetek úgy, hogy a kis papírlapok egyik felére felírtok egy kérdést, a másik oldalára a pedig felrjátok a választ.
3. Ha a kártyák elkészültek, akkor paklit cseréltek. Először te húzol egy kártyát a másik által készítettekből úgy, hogy a kérdés a feléd, a válasz pedig a tanuló társad felé nézzen.
4. Felolvasod a kérdés, hogy megpróbálsz válaszolni rá. A párod ellenőrzi a válaszodat.
5. Ezt követően a párod húz egy kártyát az általad készített pakliból.
6. Ezt addig folytatjátok, míg a kártyák elfogytak.
Ha esetleg valamelyik kérdésre nem tudtatok válaszolni, akkor érdemes újra és újra elővenni, a választ megkeresni a szövegben.

Miért hatékonyabb ilyen formában tanulni, mint egyedül?
Az ember szociális lény (jó esetben), ezért társaságban csinálni valamit mindig szórakoztatóbb, mint egyedül. Szórakozva pedig könnyebben és gyorsabban tanulunk, mint demotiváltan.
Másrészt ezekben ott a trükk, mindkét esetben többféle formában is feldolgozzátok a tanagyagot: elolvasod, összefoglalod a saját szavaiddal, kérdéseket teszel fel róla, majd ezeket megválaszolod. Ha végiggondolod, nem csoda, ha ezek után gyorsabban és hatékonyabban tanulsz.

Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy a következő zh vagy témazáró előtt fogjon össze a legjobb haverjával, barátnőjével, és probálja ki a páros tanulást. Veszteni valója elvégre nincs!
------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek lájkold a facebook oldalon. Így tudom meg azt, milyen témáknak örültök igazán! Köszönöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése