2013. november 17., vasárnap

Wort, word, dana, mot avagy szó

Szó. A nyelv egységnyi jelentéssel bíró legkisebb egysége a Wikipédia egyik írója szerint. Nemcsoda hát, hogy az idegennyelv tanulás egyik legfontosabb összetevője. És lássuk be, messze az egyik legunalmasabb. A jó hír az, hogy erre is találunk meg egy kis online és interaktív segítséget. Ebben a bejegyzésemben a Quizlet oldalt szeretném nektek bemutatni.


quizlet.com


1. Regisztráció
Miután beírtuk a keresőbe a quizlet.com címet, megjelenik az oldal nyitó felület. Az oldal használatához regisztrálni kell, ezt voltaképpen három módon is megtehetjük. Egyrészt csatlakozhatunk a facebook profilunkkal (ezt használom én is), vagy a gmail-es fiókunkkal, de létrehozhatunk egy ezektől független profilt is.

Regisztrációs lehetőségek: facebook profillal, gmail fiókkal vagy saját profil létrehozásával.

2. Lista létrehozása
Ha már van profilunk az oldalon, akkor első lépésként létre kell hoznunk a saját szólistánkat. Adjunk a listának címet (pl. Hobby & Entertainment), rendelhetünk mellé tantárgyat és egy rövid leírást is.
A szólista oszlopainak tetején ki kell választanunk a nyelvet. Az első oszlopba a megtanulandó szavak kerülnek, így tehát ennek tetején ezek nyelvét kell kiválasztani (angol, német, francia..stb.), a második oszlop a jelentés oszlopa, itt válasszuk a magyart.
Ha ezzel készen vagyunk, akkor elkezdhetjük begépelni a szavakat. Ha elfogynának a sorok, akkor a TAB billentyűvel újabb sorokat kezdhetünk, akárcsak a World táblázataiban.
Figyeljünk oda, hogy helyesen és pontosan írjuk be a megtanulandó szavakat!
Új szólista létrehozása
3. Szavak memorizálása
Ha létrehoztuk a saját szólistánkat, akkor elkezdhetjük megtanulni azokat. Kattintsunk a "cards" ikonra a felső menüsorban, ekkor a következő ablak jelenik meg:
Szavak tanulása


Érdemes bekapcsolva hagyni a hangfalakat, mert a program felolvassa nekünk a szavakat egészen szép kiejtéssel.

4. Gyakorlás
A szavak gyakorlására többféle lehetőséget kínál az oldal. Az egyik lehetőség, hogy megadja a random kiválasztott szót magyarul, nekünk pedig az angolt kell beírnunk, ehhez a "learn" ikonra kell kattintanunk. A másik lehetőség a "speller", akkor felolvassa az idegen nyelven és nekünk hallás alapján kell helyesen leírnunk. Ha úgy érezzük, hogy kellően megtanultuk és begyakoroltuk őket, akkor kattintsunk a "test" ikonra, ekkor egy többféle feladatból álló tesztet állít össze a listád szavaiból, amit megoldást követően ki is értékel.
Végül pedig két játékszerű megoldás. Ha a "scatter"-re kattintunk, akkor a szópárokat látjuk összekevere. Ha összepárosítjuk a szavakat a jelentésükkel, akkor eltűnnek. A cél, hogy minden szópárt eltüntessünk. A "race" pedig egy olyan játék, amelyben a képernyőre beúszó magyar szavakat kell eltűntetni addig, amíg a másik oldalra ér, persze olyan módon, hogy beírjuk a megfelelő idegennyelvű szót.
Szavak gyakorlása (Learn)
Szavak gyakorlása (Speller)
Teszt
Race játék

Scatter játék
+1 Nyomtatás
Ha az egyes szólistákat megnyitva rákattintunk a "print" ikonra (jobbra, egészen felül), majd a nyomtatásnál beállítjuk a kétoldalas nyomtatást, akkor a szólistánkat kinyomtatja úgy, hogy minden szó mögé elhelyezi a magyar jelentését. Szétvágva tökéletes szótanuló kártyákat kapsz. :)

A szólistákat ki is nyomtathatjuk.


Kinyomtatott szókártyák


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése