2013. november 22., péntek

Agytréning

Fejlődéspszichológiai közhely, hogy a gondolkodás alapja a mozgás. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a gondolkodás is csak mozgás, csak itt nem labdával játszunk, hanem fogalmakkal, assszociációkkal. És akárcsak a sportban, úgy a tanulásban is fontos, hogy edzésben tartsuk, sőt, fejlesszük mentális teljesítmányünket elkerülve azt, hogy mentális pocakot és úszógumit növesszünk.


Egy olyan oldalt szeretnék bemutatni most nektek, amely azt ígéri, ha a személyre szabott gyakorlatokat naponta szorgalmasan elvégezzük, akkor az eredmény sem marad el: idegsejtjeink között növekszik a kapcsolatok (pszinapszisok) száma, ennek eredményeként gyorsabban, könnyebben és hatékonyabban tudunk majd tanulni, gondolkodni…stb.

Facebook profillal is csatlakozhatunk
A Lumosity mögötti tudományos megfontolás szerint az emberi agy felnőttként bár sokat veszít a rugalmasságából, nem veszti el azt teljes egészében. Lehetséges, hogy online és élvezetes játékokkal fejlesszük az olyan kognitív alapkészségeinket, mint a memória, az élszlelés vagy a probléma megoldás.

A koncepció elsősorban JR Hardley és munkatársai nevéhez fűződik és olyan egyetemek vettek részt a tesztelésben, mint a Stanford, a Columbia vagy a Harvard.


A Lumosity egy gyors regisztrációk követően az általa meghatározott öt területen, sebesség, memeória, flexibilitás, figyelem és robléma megoldás, kínál napi rendszerességgel játékokat. A játékok eredményeit összesíti egy ún. BPI indexben fejezi ki. Az eredményeinket egy grafikonbani s megjeleníti, ahol láthatjuk, mennyi fejlődtünk a kezdetek óta.

Egyike az angol nyelvű játékoknak
Azt hiszem, két szépséghibája van az oldalnak. Egyrészt a teljes szolgáltatás elérése fizetős, az ingyenes regisztrációval minden nap két játékot blokkol. A másik szépséghibája, hogy vannak játékok, amelyek nyelvhez kötöttek, tipikusan ilyenek a probléma megoldó gyakorlatok. Persze az eredményeket az angol anyanyelvűek teljesítménye alapján adja a pontokat, természetesen nem túl sokat.

Minden egyes játékot felsorolni messze meghaladja a blog kereteit. Inkább regisztráljatok, játszatok és építsétek a neuronkapcsolatokat a fejetekben.

Fejleszteni kívánt területek és a BPI index
A napi játékok listája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése