2015. augusztus 24., hétfő

Rákészülés a tanévre

Vannak az életben olyan helyzetek, amikor gyorsan hozunk meg döntéseket, és mindenféle rákészülés nélkül azonnal cselekszünk is. Gyerekkoromban például gyakran csapta a családot a hóna alá apukám és vitt el minket fagyizni. Nos, a tanulás nem egy ilyen. Bár még egy hét van hátra a nyári szünetből, engededd meg, hogy meggyőzzelek, már most megéri olykor a tanulásra (is) gondolnod. Nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy akkor mostantól a matek, magyar és töri kell, hogy kitöltse a napodat, arra ott van a tanév.

Miért érdemes készülni a tanévre?

1. Érzelmi ok, avagy csak semmi pánik!
A blogon már szó volt arról, hogy az agyunk agytörzsi részének az egyik feladata, hogy megvédjen bennünket. Mindezt többek között úgy teszi, hogy veszély esetén blokkolja az agykérget, és menekülésre késztet. Amennyiben a kardfogú tigris vágtat felénk, ez a leghelyesebb stratégia. Azonban ha a matek és irodalom közeledik iszonyatos tempóval felénk, akkor a legkevésbé sem hasznos, hogy nem enged bennünket gondolkozni.

Minél inkább váratlanabb egy helyzet, az agytörzs annál inkább veszélyben érezi magát (és téged), annál inkább nem enged gondolkozni. Azaz ahhoz, hogy a szeptember 1-én ne teljesen váratlanul érjen a tanév, érdemes az agytörzsedet fokozatosan hozzászoktatni ahhoz, hogy egy hét múlva itt kérem új világ kezdődik.

2. Kognitív ok - kell egy csapat!
Az agyunk elsősorban asszociációkon keresztül "gondolkodik". Ez azt jelenti, hogy minden, amit tudunk, az nem "valahol" tárolódik a fejünkben, akár egy könyvtárban a könyvek, hanem egy bizonyos hálózat aktivitásának formájában jelenik meg. Érthetőbben: amikor megoldasz egy másodfokú egyenletet, akkor nem az történik a fejedben, hogy leveszed a mentális polcról a másodfokú egyenletek könyvét. Sokkal inkább olyan, mintha egy munkacsoport jönne létre a fejedben, amely csoportnak minden egyes tagja valami másért felel: van, aki a számokat ismeri fel, van, aki a problémát azonosítja, van olyan is, aki emlékszik a megoldóképletre...stb. Az ő közös munkájuk, kooperációjuk hozza létre a helyes megoldást.

Ez a csoportos munka azonban csak akkor lehet igazán eredményes, ha minden csoporttag ott van, megérkezik és részt vesz a megoldásban. A hirtelen feladatok, kihívások esetében gyakran megesik (többek között az agytörzs hatékony közreműködésre miatt, a részleteked lásd feljebb), hogy a megoldáshoz szükséges "munkacsoport" nem áll össze, tudományosabban: nem aktivizálódik a megfelelő neuoronhálózat a fejedben. Hogy ezt elkerüld, érdemes időt szánni a ráhangolódásra, ismétlésre, hogy világos legyen mindenki számára, kikre van szükség a mentális csapatodban!

3. Pedagógiai ok, mert Murphy sem alszik
Amit az ember elfelejthet, azt el is felejti - azt hiszem így kezdődhetnek Murphy tanulástechnika könyve. Talán kevésbé köztudott, de a magyar nyári szünet, a maga 2,5 hónapjával egyike a leghosszabb nyári szüneteknek Európában, nemrégiben komolyan felmerült, hogy csökkenteni kellene az évközi szünetek javára.

És valóban, 2,5 hónap pont elegendő arra, hogy az ember minden olyasmit elfelejtsen, amire a következő tanévben az iskola építeni igyekszik: szavakat angolból, képleteket és szabályokat matekból, évszámokat és összefüggéseket történelemből...stb. A ráhangolódás és rákészülés arra is jó, hogy visszaszerezzünk valamit abból, amit egyébként elefelejtenénk.

A tanévre való ráhangolódásnak egy kevésbé hatékony módja.
Forrás: pixabay.com
Néhány tipp a ráhangolódáshoz:

1. Lapozgasd az előző tanévről megmaradt könyveket, füzeteket.
Nem is kell feltétlenül intenzíven olvasni, de érdemes elővenni, és egyszerűen átnézni, mit tanultál az előző tanévben, hol hagytátok abba az anyagot. Fusd át a képeket, a táblázatokat, a különféle ábrákat. Közben próbálj visszaemlékezni arra, amikor azt tanultátok.
Ha azon szerencsések közé tartozol, aki időben (értsd még a tanév megkezdése előtt) megkapja a tankönyveit, akkor jó megoldás az új könyvek lapozgatása, ízlelgetése. Egyszerűen csak azért, hogy lásd, hogy mire számíthatsz a következő kilenc hónapban!

2. Kezd el tervezni a tanévet!
Talán viccesen hangzik, de érdemes elkezdeni megtervezni a következő tanévet. Pl. tudod-e, mikor lesz az őszi szünet? Mikor kezdődnek az érettségik, hány hosszú hétvége lesz ebben a tanévben és milyen napra esik majd március 15-e?
Ha már van diáknaptárad, esetleg online naptárat használsz, akkor már érdemes a fix dátumokat beleírni.

3. Használd az internetet!
Ma már szerencsére tele van az internet jobb-rosszabb tematikus oldalakkal, amelyeken az iskolai tananyaghoz kapcsolódóan találsz videókat, tananyagokat, feladatokat. Érdemes ezeket böngészgetni.

Az elkövetkező napokban a SpeckoPed facebook oldalán olyan oldalakat osztunk meg, amelyeket nyugodt szívvel ajánlunk erre. Lájkold az oldalt és készülj velünk a tanévre!

+1. Nézegess iskolai cuccokat!
Talán nincs is kellemesebb módja a rákészülésnek, mint a vásárlás. Milyen füzet, toll, körző, vonalzó, füzetborító...stb. Érzelmi ráhangolódásnak tökéletes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése