2014. február 18., kedd

Az INSERT módszer

A munkám során sokat foglalkozom fiatalokkal, főként középiskolásokkal. A vitafoglalkozások során - ezek megtartása volna a munkám - olykor mindenféle forrásokkal dolgozom. Ez logikus is, elvégre az ember csak olyasmiről tud vitázni értelmesen, amiről rendelkezik minimális információval, mi pedig általában olyan témákat dolgozunk fel, amelyekről a kamaszoknak nem sok ismeretük van: munkaerőpiac, vállalkozói készségek, közgazdaság…stb. Érthető, ha olykor forrásokat adok nekik a vitához.

Viszont azt tapasztalatom, hogy többen sokadik olvasásra sem értenek meg egy egyszerű cikket. Élnék a gyanúperrel, hogy hasonló módon nehezen boldogulnak a törikönyv vagy a magyar tankönyv szövegeivel is.

A Nemzetközi Olvasástársaság (IRA), mert ilyen is van, kidolgozott egy komplex programot, ami segíti a fiatalokat az olvasásban. Ebben a programban található egy INSERT technikának nevezett trükk is. Kicsit ijesztő a neve (Interactive Noting System for Effective Reading and Thinking), annak ellenére, hogy elég egyszerű:

Olvasás közben a margón jelezd, hogy az olvasott infromáció hogyan viszonyul az eddigi ismereteidhez! Tádááám! Ennyi.

Részleteiben.
Tegyél egy pipát oda és akkor, ha a szövegben olvasott információ megegyezik azzal, amit már eddig is tudtál. Tegyél egy minusz jelet oda, ami ellentmond az előzetes ismereteidnek. Használj egy plusz jelet, ha új információt olvasol, amit eddig nem tudtál, és kérdőjelet annak kifejezésére, ha az olvasott további kérdést vet fel benned.

Mit várhatsz ettől?
1. Kevesebb olvasást követően is képes leszel többet megjegyezni a szövegből.
2. Könnyebben meg fogod érteni az összefüggéseket, mert folyamatosan azon fogsz gondolkozni, mit tudtál már korábban is erről a témáról.
3. Könnyebben tudsz majd saját véleményt, álláspontot megfogalmazni a témáról, mert kritikusan olvasol.
4. Dolgozat vagy felelés előtt gyorsabban tudsz majd tanulni, ráadásul pontosabban tudod majd felidézni a tanultakat.

Itt találsz egy összefoglaló ábrát a jelekről:



------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek lájkold a facebook oldalon. Így tudom meg azt, milyen témáknak örültök igazán! Köszönöm.

2014. február 15., szombat

Könyvajánló - Johnny Ball: Gondolj egy számra!

Azt hiszem könyvajánló még nem volt a blogon. Ennek oka, hogy sajnálatos módon kissé szegényes a magyar nyelven elérhető, tanulással, tanulási technikákkal foglalkozó könyvek kínálata, nyugodt lélekkel pedig még ennél is kevesebbet ajánlhatok, mert szinte mindegyik szürke, uncsi és elég messze áll mindentől, amitől egy mai középiskolás lázba jön.

Izgalmas kivétel ez alól Johnny Ball könyve, a Gondolj egy számra, izgalmas barangolás a számok birodalmában, amely ugyan szintén nem a kamaszokat célozza meg, hanem a gyerekeket, azonban mindenkinek csak ajánlani tudom.

Olyan titkokba avat be bennünket a szerző, mint hogyan szoroztak az egyiptomiak (nagyon bonyolult módon, ezért ha lehetett, kerülték az ügyet), vagy hogy Mezopotámiában a metakórákra kockás (hivatalos nevén négyzetrácsos) füzet helyett egy nagy adag zsinget kellett vinniük a nebulóknak.

Azt is megtudhatjuk, hogy a római számok nemcsak a ma emberének okoznak gondot (Lali fél órája hunyorogva áll a Vajdahunyad vár előtt és próbálja kisilabizálni, mikor is épült), hanem maguk a rómaiak is nehezen boldogultak velük. A középkori Európa éppen ezért nem volt a matematika fellegvára, egészen addig, amíg az arabok (!) meg nem mentették az öreg kontinenst, és el nem hozták nekünk az arab (helyett indiai) számokat, ezeket használjuk ma is.

A HVG Könyvek gondozásában megjelent kiadványt bátran tudom ajánlani nemcsak kicsiknek, hanem a köregyenlettől és sinustételtől megfáradt nagyoknak is, mert képes arra, amire a metakóra ritkán: megmutatja, hogy a matematika érdekes, vicces, színes, de mindenek felett nagyon is életközeli tudomány. Így talán a köregyenlet is másképp néz ki!

Jó olvasást!

------------------

Ha tetszett a bejegyzés, akkor kérlek lájkold a facebook oldalon. Így tudom meg azt, milyen témáknak örültök igazán! Köszönöm.

2014. február 10., hétfő

Tettesd, amíg olyanná nem válsz!

A SpeckoPed facebook oldalán egyszer kiraktam egy képet, amin Rita Pierson amerikai tanító arról beszél, mennyire fontos a tanulásban az önbizalom. Úgy is mondhatnám, mindegy, hogy azt gondolod, képes vagy-e valamit megtanulni vagy sem, mindig igazad lesz!

Ezt a gondolatot tovább folytatva jutott eszembe ez egyik kedvenc TED előadásom, amelyben Amy Cuddy, amerikai pszichológus a testbeszédről mesél. Ő Harvard Business School kutatója, és előadásában azt a kérdést teszi fel, hogy "ha tudjuk, hogy a nonverbális jeleink (testbeszédünk) vezérlik azt, hogyan gondolkoznak rólunk mások, akkor vajon a nonverbális jeleink azt is meghatározzák, hogyan gondolkodunk, érzünk mi saját magunkról?" (idézet Amy Cuddy előadásából, ted.com)

A válasz a kérdésre egy 2 perces trükk lett, amelynek segítségével Te is elérheted, hogy magabiztosabbnak és sikeresebbnek érezd magad, legyen szó állásinterjúról, egy prezentációról vagy tanulásról!


2014. február 3., hétfő

Kötelezők még egyszer


Az előző blogbejegyzés után több visszajelzést is kaptam. Köszönöm ezeket. Ezek a visszajelzések többnyire két kritikát fogalmaztak meg.

1. Nagyon leegyszerűsítő a technika, mert a szépirodalmi alkotások többnyire ennél bonyolultabbak.
Ezzel maximálisan egyet kell értenem. Ez a technika nem is arra való, hogy valaki felkészüljön az emelt szintű irodalom érettségire, sokkal inkább azoknak kívántam támpontokat adni, akik sokat szenvednek a kötelező olvasmányok megértésével és feldolgozásával.

2. A leírás nehezen érthető.
Erre a kritikára készítettem egy gondolattérképet, szerintem hogyan nézne ki Shakespeare műve ilyen formán feldolgozva.
A kulcsszavak mellett gyakran mindenféle ikonokat is láthattok, ezek vagy a szó mögötti jegyzetet jelentik, ilyenkor elég ha rajta hagyjátok a kurzort, meg fog jelenni a szöveg. Máskor pedig linket tettem a szavak mögé, ezekre kattintsatok.

Ha nagyon átláthatatlannak tűnik, akkor kattints fent középen a "collabs/expands all notes" ikonjára (fura molekulának tűnik). Ilyenkor bezárja az összes ágat.

A térképet itt találjátok meg.

Jó kattintgatást!